Cigarete i trudnoća

Dokazano je da trudnice koje puše češće imaju komplikacije u trudnoći i pri porođaju, ozbiljne posledice kao što su spontani pobačaji, mrtvorođena deca, prevremeni porođaj, oštećenja posteljice i sindrom iznenadne smrti. Pušenje, takođe, utiče na reproduktivne funkcije jer smanjuje visinu estrogena što dovodi do rane menopauze i neplodnosti. Još nije utvrđeno da li pušenje kod muškaraca šteti njihovoj spermi i uzrokuje li na taj način pad nataliteta i višu stopu smrtnosti novorođenčadi. Iako je pušenje u trudnoći povezano sa malom porođajnom težinom (udvostručuje šanse da dođe do toga), prevremenim porođajem (uvećava šanse za 20%) i smrtnosti novorođenčadi (tri puta veća šansa), još uvek puši vrlo veliki broj trudnica. Danas u svetu puši oko 12% žena. Prema podacima WHO-a, u cigaretama uživa oko 15% žena u razvijenim zemljama i oko 8% u zemljama u razvoju. Ipak, prestane li žena pušiti do kraja prvog tromesečja, ima jednake šanse da rodi dete s malom porođajnom težinom kao i žena koja nikada nije pušila. Čak i odustajanje od cigarete u trećem tromesečju može pomoći da beba dobije na težini.

Pušenje utiče na bebu pre rođenja. Nikotin, ugljen-monoksid i druge supstance u duvanskom dimu prenose se na bebu kroz posteljicu. Poznato je da neke supstance koje se prenose kroz majčinu krv uzrokuju rak.

Nikotin ubrzava bebine otkucaje srca i disanje. Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa. Bebe onih žena koje su u trudnoći pušile ili bile izložene pasivnom pušenju, u proseku su manja pri rođenju od beba majki nepušačica. Majke koje puše, rađaju decu oko 150 grama lakšu od dece nepušačica. Bebe koje pri rođenju teže manje od proseka, češće dobijaju infekcije i imaju druge zdravstvene probleme. Više od 18 % slučajeva iznenadne smrti novorođenčeta povezuje se s korištenjem duvanskih proizvoda. Trudnice bi trebale izbegavati zadimljene prostorije, jer čak i pasivno pušenje može uticati na nisku porođajnu težinu deteta.

Pušenje povećava rizik i od astme, rascepljenja usne kod bebe, deformacije stopala – a dokazan je i smanjen intelektualni potencijal. Trudnica pušenjem svoje nerođeno dete izlaže riziku abrupcije placente – što može dovesti do smrti ploda. Nikotin, takođe, sužava krvne sudove, tako da ometa protok hrane i kiseonika do bebe. Postoje čak i istraživanja koja dokazuju da se detetu povećava rizik od astme i leukemije. Deca pušača češće pate od astme i drugih respiratornih infekcija od dece nepušača. Veća je verovatnoća da će deca izložena duvanskom dimu kašljati noću, verovatno zbog stalnog udisanja duvanskog dima.

Novorođenčad može sporije da raste, a rizici od dečjih bolesti, invaliditeta i smrti su povećani. Čak i u kasnijem razvoju deca majki koje su pušile u trudnoći često su niža rastom od ostale dece i imaju više poteškoća s čitanjem, matematikom i sličnim veštinama. Dugoročno gledano, pušenje roditelja može kod dece uzrokovati slabije učenje, sporiji rast te promene u ponašanju.

Naravno, pušenje nije pozitivno niti u vreme dojenja, s obzirom da dete dobija nikotin preko mleka. Dobro je i zamoliti prijatelje koji vam dolaze u posetu da ne puše u blizini bebe. Ona ionako ima mala pluća, a dim joj samo može otežati disanje (osim što je i truje!). Bebe izložene duvanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od čestih infekcija uha.

Dobra vest jeste da je u trudnoći najlakše prestati s pušenjem, s obzirom da ovaj put odluka nije samo zbog sebe, a i mučnine koje prate prvo tromesečje mogu biti “pomagač” da Vam se zgadi cigareta. Nepušenje tokom trudnoće u znatnoj meri će pozitivno uticati na zdravlje žene i bebe, a smanjiće rizik od kasnijih zdravstvenih problema deteta.

Advertisements

One Response to “Cigarete i trudnoća”

  1. Jednostavno je, koristite elektronsku cigaretu =_)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: