Pasivno pušenje ubija Kineze

Oko 100.000 Kineza godišnje umre od od bolesti izravno povezanih s pasivnim pušenjem, a više od pola milijarde stanovnika te zemlje svakodnevno je izloženo dimu cigareta. Kinesko ministarstvo zdravstva objavilo je podatak prema kojemu u Kini godišnje od bolesti povezanih s pušenjem (direktno i pasivno pušenje) umre gotovo pola miliona ljudi. Kina je najveći svetski proizvođač duvana i duvanskih proizvoda, a u zemlji živi više od 350 miliona pušača. Reč je o prvom izveštaju ovog tipa što ga je objavila kineska vlada. U njemu takođe stoji kako je samo 35 posto ispitanih bilo svesno opasnih posledica pasivnog pušenja.

Većina ispitanih nije ni znala da postoji opasnost od pasivnog pušenja za njihovo zdravlje, uverena da opasnosti nema ukoliko je  prozor u zatvorenoj prostoriji u kojoj se nalaze s pušačem, otvoren.

“Nadamo se da će rezultati našeg istraživanja podstaknuti vlasti da se angažiraju na donošenju zakona ili regulativa koji će omogućiti sprečavanje pasivnog pušenja u zatvorenim prostorima”, rekao je zamenik direktora Državnog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Yang Gonghuan.

Vlada je za sada zabranila pušenje u vozilima javnog prevoza, no ono je i dalje dopušteno u mnogim javnim zatvorenim prostorima, poput restorana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: